Overslaan en naar de inhoud gaan

invasieve groep A streptokokken

Algemene opmerkingen

Bij ernstige invasieve infectie met groep A streptokokken (STSS, fasciitis necroticans) dienen gezinscontacten (partner en kinderen) binnen zeven dagen na het contact met de indexpatient profylactisch behandeld te worden.

Er zijn drie mogelijkheden:

Azitromycine:

  • volwassenen: 1dd 500 mg po gedurende 3 dagen
  • kinderen: 1dd 20 mg/kg (max. 500 mg) po gedurende 3 dagen 

Azitromycine is eerste keus, tenzij het een zwangere betreft of er sprake is van macrolidenresistentie (op grond van het antibiogram).

Feneticilline (Broxil) in combinatie met rifampicine:

  • volwassenen: feneticilline 4dd 500 mg po gedurende 10 dagen, met rifampicine 2dd 600 mg po gedurende de eerste vier dagen
  • kinderen: feneticilline 40 mg/kg/dag po in 3 doses gedurende 10 dagen, met rifampicine 2dd 10 mg/kg po gedurende de eerste vier dagen

Clindamycine:

  • volwassenen: 3dd 600 mg po gedurende 10 dagen
  • kinderen: 25 mg/kg/dag po in 4 doses gedurende 10 dagen

Op basis van een literatuurstudie blijkt azitromycine het middel van eerste keus, tenzij het een zwangere betreft of er sprake is van macrolidenresistentie (op grond van het antibiogram). Feneticilline in combinatie met rifampicine is tweede keus, en clindamycine derde keus vooral vanwege de gastro-intestinale bijwerkingen en de beperktere beschikbaarheid van kinderdoseringen. Omdat men bij zwangerschap en lactatie terughoudend is met het toedienen van geneesmiddelen en de evidence voor profylaxe beperkt is, zal een individuele afweging moeten worden gemaakt. Indien wordt besloten tot profylaxe voor zwangeren lijkt clindamycine het meest geschikte middel.

Bronnen

Categorie
Metadata

Swab vid: G-374721.2
Bijgewerkt: 01/05/2023 - 17:41
Status: Published